Followers

Saturday, 21 September 2013

Non-baked strawberry cheese cake

In the name of Allah, the most gracious and most merciful.

Assalamu'alaikum wbt. Salam sejahtera :)

jumaat malam sabtu. yeah! fira mmg suka sbb malam minggu. study2 time ni mmg x pikir dah. haha. tiba2 around pkl 11 mlm pop out dlm mind nak buat cheese cake. tapi yg non-baked. sesuailah sbb esoknya besday my little adik manja. semua benda dah ada kt rmh. tu yg lg excited. semua benda mak beli utk stock grocery kat rmh. so, fira pun serbu dapur cari bahan2 nak buat.

cheese cake ada 3 part:
1) crust. 
2) filling/cake. 
3) topping.  
___________________________________________________________________________________
crust cheese cake kena buat dgn baik sbb crust ni akan menampung cheese cake yg mana adunan dia teramat sgt lah gebu. tekstur cheese cake x sama dgn kek2 lain. semua sedia maklum kan. 

bahan-bahan crust :
  • biskut marie / digestive biskut / oreo
  • butter / marjerin (butter pada suhu bilik)
  • esen vanilla / horlick (utk naikkan bau wangi) 
 hancurkan biskut marie. blend/tumbuk ikut suka. asalkan hancur. then, mix dgn 1/2 butter.


 biskut marie yg fira guna adalah byk ni saja. yg raw kosong tu. bukan sebaris tu.  2 raws mmg elok2 dgn 1/2 butter. just nice. gaulkan smpi sekata. after dah sekata, baru letak pewangi either esen vanilla or horlick. fira letak horlick. <tapi dlm gambar tunjuk esen vanilla> at first, ingatkan horlick dah habis. try kepal2 adunan. kalau boleh kepal means that, dah sekata.

untuk cheese cake, normally kita kena guna springfoam pan. sebab cheese cake sgt lembut. pan ni boleh dipisahkan. ni saiz 24cm. beli kat tesco. harga rm18.90. bekas kek yg biasa x sesuai utk buat cheese cake. kalau kita tgk mana2 show baking, utk cheese cake mmg chef2 akan guna springfoam pan. contohnya Anna Olson.


gambar drpd internet

tuang biskut marie tadi dlm pan. dan tekan2 smpi jadi mcm ni. ni lah "crust" cheese cake. then letak dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 30 minit utk keraskan.


next kita further dgn cheesecake. :)
__________________________________________________________________________________

bahan-bahan:
  • 200g cheese cream
  • 1/4 susu pekat manis (tin besar)
  • 2 sudu besar yogurt asli
  • sebungkus gelatin (jenama halagel)


boleh dikatakan semua resepi2 cheese cake akan guna 250g cheese cream. tapi fira adjust untuk kurangkan kalori cheese cake ni.  cream cheese yg fira guna ni mmg elok2 200g. (14000cal). byk gila kalori dia. gulp!! kat tempat fira x dak jual non-fat cream cheese.

fira adjust dgn tambah 2 sudu besar yogurt asli. yogurt asli just 57cal. susu pekat manis 1/4 drpd tin besar. jgn manis sgt sebab cheese cake kena masam sikit. baru sedap..

campur semua ke dalam mixer kecuali gelatin. mix sampai sebati dan kembang.



sambil2 tu bancuh gelatin. bancuh dgn air panas. dlm 5-6 sudu besar air panas. bukan air didih. kacau smpi gelatin larut. berbau sikit gelatin ni. then, tuang ke dlm adunan. dan teruskan mix smpi semua bahan2 sebati. 


yg kuning tu ialah gelatin. time ni nak rasa pun boleh adunan tu. kalau sapa2 rasa kurang manis, tambahlah susu pekat manis lagi. ikut taste masing2.

proses ni pun makan masa dlm 20-30 minit. time ni crust dlm peti sejuk dah pun keras. boleh la keluarkan. tuang adunan ke dlm springform pan. dan ratakan. 


untuk topping, just letak fresh strawberri. asalnya nak buat strawberri syrup. tp tgk jam almost pkl 1.30 pg dah. huhu.. malas.


fira simpan dlm peti sejuk semalaman. esok pg after breakfast terus potong cheese cake. hehe :) . keluarkan drpd springform tu. ini rupa dia. bawah cheese cake tu ada pan. kek ni nipis. reason sbb x kembang sgt time mix tu. sbb mix tu bunyi agak kuat, thats why fira mix sekejap je. bising2 tgh mlm org nk tidur. :D . tapi rasa masih sedap.
 


___________________________________________________________________________________


kalau nak buat topping senang ja. tapi fira x buat sbb dah tgh mlm, rasa malas la pulak.

bahan-bahan strawberry syrup:

  • 2 cawan quatered strawberri (sebiji strawberri belah 4)
  • 1/2 cawan air masak
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar perahan lemon (pewangi - optional)

campur air dgn gula dlm kuali. lebih senang guna pan yg x melekat. kacau dgn api yg perlahan smpi gula larut. then masukkan strawberri. kacau biar sekata. renehkan smpi strawberri nampak agak layu. kalau nak biar lembik pun takpa. after that, masukkan perahan lemon. syrup kena bagi masam utk hilangkan muak cheese cake tu. 

sharing is caring. normally sepotong cheese cake mempunyai 400cal (standard data base)


No comments:

Post a Comment